A tél beköszöntével nem csak hideg és a szürkeség, hanem a hófehér, habos sütemények szezonja is elérkezett. Ezek az édességek pedig amilyen édesek és ennivalók, annyira trükkösek, ha fotózni kell őket. Az alábbiakban megismerheted a habcsók-fotózás csínját-bínját.

Még decemberben kért fel ismét a Costa Coffee Hungary, hogy kiadványuk, a Budapest Coffee Magazin számára készítsek képeket a szezonális termékként feltűnő habcsókjaikról.

A habcsókok hófehérek, ami gyönyörű, ha csak nézi az ember, ha viszont fotózni kell, akkor már meggyűlik vele a baja az egyszeri fényképésznek. Míg a törtfehér, ekrü színt be tudjuk úgy fotózni, hogy a süti textúrája látszódjon, hófehér szín esetén ez már jóval nagyobb szakmai kihívás.

Ha fehér tárgyaknak, ruhadaraboknak, vagy mint most, habcsókoknak szeretnéd megmutatni a struktúráját úgy, hogy közben ne szürkének láttasd őket, akkor szinte majdnem minden esetben kell hozzá egy súrlófény is. Ez erős kontrasztot és árnyékokat képez a fotózandó tárgyon, melynek a speciális megvilágítás hatására jobban felsejlik a struktúrája. És éppen ez a cél. A habcsókok esetén azt az érzést szerettem volna kihangsúlyozni, amit ha élőben látod az édességet, egyből érzel: érezd, hogy egy roppanós, ínycsiklandozóan könnyed desszertet látsz, amit most rögtön meg szeretnél kóstolni.

Hogy mindezt elérjem, a habcsókokat egy sötétebb háttér elé helyeztem. Nem tehettem őket fehér háttér elé, hiszen abba beleolvadtak volna. A másik fontos mozzanata a munkámnak a vaku oldalirányú, mindenféle derítés nélküli használata volt. A szögből beeső fények mindig sokkal erősebb hatásúak, mintha egy szórt fény jönne szemből. Pontosan azt csináltam, amit portréfotózásnál tilos, ott ugyanis ezek a fények kihozzák a bőrhibákat. Ételfotózásnál viszont a részletgazdagság, a tapintható szerkezet visszaadása a lényeg, így ilyenkor nem spórolhat az ember fotós gyermeke a súrlófénnyel.

Hoztam neked pár fotót a habcsókokról és egy szintén hófehér barátjukról, hogy megmutassam, miről is beszéltem a fentiekben. Vigyázz, miután megnézted őket, menthetetlenül enni akarsz majd valami édeset! 😉

GALÉRIA

Tetszett, amit olvastál? Szeretnéd, hogy ezzel a szemlélettel készüljenek ételfotóid? Vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolat

Ételfotózásaim további tudnivalói

Aktuális árlistám