Egy karakteres üzleti portré többről szól saját magad előnyös megjelenítésénél, magában hordozza az üzenetet: megbízol annyira a cégedben, hogy mered adni hozzá az arcodat. Persze ehhez nem árt, ha a kép jól sikerül technikai és marketing értelemben egyaránt. De mire figyelj, mit gondolj végig, mielőtt odaállsz a kamera elé? Összeszedtem néhány hasznos tippet és trükköt, ami a megrendelőimnek dolgozva az évek során összegyűlt a portrék témakörében. Legyen szó a megfelelő ruha kiválasztásáról, a szemüvegesekre vonatkozó tudnivalókról vagy épp a „komoly vs. mosolygós” dilemmáról, mind megtalálod közöttük a választ kérdéseidre.

1., Mit veszel fel?

A stílus maga az ember, ami különösen igaz, ha üzleti képeket készítünk. Gondold végig, melyek azok a céges értékek, amiket a vállalkozásodnál erősségként jelöltél meg? Fiatalos, lendületes kivitelező vagy, esetleg magabiztos, visszafogott szakértő, aki a bankszektornak dolgozik? Tükrözze a ruhád a saját márkakommunikációdat. Ez most lehet, egyértelműnek tűnik, de számtalan eset van, amikor az az „üzleti portré” kifejezés automatikusan egy testidegen, ing-nyakkendő párosítást hív elő még egy fiatal start-up csapatából is. Szóval, ne gondolkozz sablonokban, és tudd, az üzleti portré a céges arculatod része lesz, az arculat pedig jobb esetben összefügg a céged marketingstratégiájával. Indulj ki az értékeidből, és ha kell, konzultálj stylisttal.

1.1., Winter is coming…

Itt ami még lényeges lehet, hogy a kreatív szakmák esetében a félreértelmezett business casual ugyanolyan mumus lehet egy fotózásnál, mint az erőltetett formalitás. A feliratos, bandaneves, sci-fi idézetes pólók semmilyen esetre sem férnek bele a dologba, hiszen egy ma közérthető, szellemes idézet vagy ismert sorozatra építő dizájn pár év múlva lehet, hogy nem lesz érthető, míg a fotó megmarad.

1.2., Paint it black

A portréfotók esetében bevett gyakorlat, hogy a színes képek mellett fekete-fehér változatokat is készítek, mert teljesen más hangulatot, üzenetet hordoznak (plusz nagyon vagányak). Erre azonban oda kell figyelni az öltözet színének kiválasztásakor is. A halvány rózsaszín jól mutat a halvány kékkel például, de fekete-fehér fotón ezek a szürke szinte azonos árnyalatát fogják kiadni, így egybemosódhat a ruházat a képeken.

1.3., Mintás ingek, pólók

Öltözködés tekintetében, amit még érdemes körültekintően végiggondolni a fotózás előtt az az ingeken, pólókon megjelenő minták kérdése. Az apró, ismétlődő vonalak, egyéb dizájnelemek szépen, elegánsan mutathatnak, de a fotón összemosódásuk miatt zavaróvá válhatnak. Az ilyen „zajos” ruhadarabok pedig épp a legfontosabb szereplőről vonják el a figyelmet: rólad. Amit ettől függetlenül biztosan ne válassz ki erre az alkalomra a ruhatáradból azok az előbbiek vastag csíkos, vagy nagy mintás testvérei. Minél plasztikusabb, egyszerűbb a ruházatod, annál átütőbb lesz a portréd, ezekkel az utóbbi biztosan csorbát szenved.

2., Szemüvegesek figyelem!

Sokaknak komoly fejtörést okoz, hogy szemüvegben vagy anélkül fotózkodjanak. Mivel a fotó egyik funkciója, hogy beazonosíthatóvá tesz, így ha hordasz szemüveget, akkor azt érdemes a fotózás során is felvenned. Az egyik, amire érdemes viselésekor odafigyelned, hogy legyen frissen megtisztítva, mert a világítás minden kis szöszt láthatóvá tesz a lencséken. A másik, hogy legyen teljesen feltolva a keret, mert így nem fogja kitakarni a szemeidet a képeken. Ha mondjuk csak olvasáshoz használsz szemüveget és ezért nem annyira lényeges a viselete, vagy más okból mégis leveszed, akkor érdemes azt a fotózás előtt több perccel megtenni. A támasz ugyanis nyomot hagy viseléskor az orrnyergen, meg kell várnunk, amíg a levételével járó piros foltocskák eltűnnek.

3., A haj

A portréfotózás előkészületeit nem pótolhatja a Photoshop. Bár jó program, de hajat igazítani vele nagyon-nagyon körülményes. Sokkal jobb ötlet, ha a fotózás napján van nálad egy kis fésű, amivel mindegy mit tett a tincseiddel a viharos erejű szél, a fotóra gyorsan mindent összerendezhetsz a segítségével.

4., A kedvenc profilod

Az emberek többsége általában tudja, hogy szokott fotókon kinézni, megvan, melyik profilját szereti viszontlátni a képeken. Ezzel kapcsolatban két dolgot kell előzetesen tudnod a business portrékhoz kapcsolódóan. Az egyik, hogy amíg te tisztában vagy ezzel, addig a fotósod biztosan nem, így ezt előzetesen át kell beszélnetek. A másik fontos tudnivaló, hogy ami a mobilos szelfiken, fénytechnika nélkül készített otthoni fotókon a kedvencednek tűnt, stúdiókörülmények között teljesen máshogy mutathat. Hagyatkozz a fotós iránymutatására ebben a kérdésben, ha kell, nézz meg pár képet előzetesen a helyszínen, így eldöntheted, hogy te mit gondolsz az „új oldaladról”.

 

5., Mosolyt kérek!

Mosolyogni mindenki tud, fotón mégis kevesen teszik ezt természetesen. Ugyanis a gép előtt döbbennek rá, például hogy nem tudják, hogy ez nekik csukott vagy nyitott szájjal áll jól. Ezen amúgy felesleges kétségbe esni, sokkal egyszerűbb, ha megkérdezel. Külső szemlélőként, aki már megannyi hasonló képet készítettem pár pillanat alatt segítek neked megtalálni a helyes választ a kérdésre.

Ami pedig a gépnek szánt műmosolyt illeti, felejtsd el. Ha arra gondolsz, hogy most mosolyogni fogsz a kamerának, sosem lesz természetes a végeredmény. Fotósként az a feladatom, hogy ezt spontán érjem el, de ha valami, vagy valaki számodra kedvesre gondolsz közben vagy egy friss videóra, amin előző este nevettél a Youtube-on, máris jó úton járunk.

6., Nálad vagy nálam?

Az üzleti fotózásoknál szintén lényeges kérdés a helyszín kiválasztása. Gondold végig, hogy mennyire lényeges például, hogy a fotók hátterében látszódjon a logótok vagy egy, a munkátokhoz kötődő berendezés.Ha lényeges, viszek a munkahelyetekre stúdiótechnikát, ha kevésbé az, készülhetnek a fotók stúdióban is.

7., Csapat

Egy céges fotózás klassz dolog, kivéve, ha a főnök elfelejti értesíteni róla a csapatot. Szóval, hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés, értesíts mindenkit e-mailben a dologról még idejekorán (illetve írd le a dresscode-ot), előző nap pedig biztos, ami biztos, menjen ki egy emlékeztető.

8., Csöndet kérek!

Ha minden alkalommal kapnék 10 000 forintot, ahányszor a gépem előtt valaki kimondja a „Nem szeretem, ha fotóznak”, vagy a „Rólam sosem készülnek jó képek” mondatokat, akkor már rég nyugdíjba mentem volna. Hiszed vagy sem, az emberek 80%-a mindig ezzel kezdi, majd még jobban belemerül a fényképezőgépekhez kötődő régi, rossz emlékekbe, aminek eredményeként csak a kényelmetlen fészkelődést, a megfeszült arcot tudom lencsevégre kapni.

Amire figyelj oda, amikor leülsz/megállsz a fotós előtt: a startmezőt két perc csönd jelenti, ami alatt lélegezz mélyeket és hagyd magad megnyugodni. Utána a fotós már végigvezet a teendőkön.

9., Nézd meg magad a tükörben

Utolsó jó tanács: mielőtt elkezdődik egy fotózás, mindig nézd meg magad egy tükörben. A fotós nem tudja, hogy szoktál kinézni általában, ezért biztosan nem kérdez rá, hogy „Bocsi, de az úgy jól van?”, mert könnyen furán veheti ki magát a dolog. Ez a te feladatod, ne felejtsd el kipipálni.

Jó felkészülést és klassz képeket!

Ha tetszik, amit olvastál, azt szeretnéd, hogy ezzel a szemlélettel készüljenek business portréid, vedd fel velem a kapcsolatot!

Tetszett, amit olvastál? Szeretnéd, hogy ezzel a szemlélettel készüljenek business portréid, vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolat

Portréfotózásaim további részletei

Egy kis ízelítő a munkáimból